«عهدنامه مودت» راهکار نجات

ساخت وبلاگ
«عهدنامه مودت» راهکار نجات
 

شهروند حقوقی| نشست علمی - تخصصی بررسی ابعاد حقوقی توقیف دارایی‌های ایران توسط آمریکا و شکایت ایران نزد دیوان بین‌المللی دادگستری با سخنرانی مسعود بوجاری و حسین محمدنبی با حضور تعدادی از قضات، حقوقدانان و وکلای کشورمان با همکاری بنیاد امید ایرانیان برگزار شد.
دکتر مسعود بوجاری، وکیل دادگستری در ابتدای این نشست به ارایه گزارشی تفصیلی و تحقیقی از تنش‌های متقابل چند ساله‌ روابط حقوقی ایران و آمریکا پرداخت و ضمن ارایه گزارشی تاریخی از حکم‌های آمریکا علیه ایران و بالاخص حکم دو میلیاردی اموال ایران، گفت: دولت ایران با سیاست به رسمیت نشناختن این‌گونه دعاوی در این محاکم شرکت نکرد. در قبل این محاکمه براساس مصوبه شورای امنیت ملی معتقد بود که براساس مصونیت دولت‌ها، یک دولت مجاز به رسیدگی این قبیل دعاوی دولت‌های خارجی نیست.وی ادامه داد: ایران در اقدامی به مقابله به مثل با کنگره آمریکا پرداخت و قانونی را تحت عنوان ماده واحده قانون صلاحیت دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی دعاوی مدنی علیه دولت‌های خارجی مصوب ١٣٧٨ به تصویب رساند. اتهاماتی که توسط آمریکا به ایران مبنی بر فعالیت‌ها و حمایت‌ها از تروریسم زده شد در تعارض با اظهارات علنی و یافته‌های آشکار است. گفتنی است ایران همیشه در صف مبارزه با تروریسم بوده، هست و خواهد بود. این وکیل دادگستری با بیان این‌که آمریکا در تعارض با اساسی‌ترین اصول حقوق بین‌المللی این حکم را صادر کرده است، تصریح کرد: آمریکا یک ساختار جعلی شبه‌حقوقی به وجود آورده و از این طریق درصدد دست‌اندازی غیرقانونی به اموال ایران در آمریکا و حتی دارایی‌های فرهنگی ایران برآمده است.
بوجاری به بحث شکایت ایران به دیوانعالی بین‌المللی دادگستری نیز اشاره کرد و گفت: زمانی که در دادگاه فدرال و تجدیدنظر نتوانسته‌ایم نتیجه بگیریم در دیوانعالی کشور آمریکا نیز رأی علیه ما صادر شده ‌است این شکایت ما بی‌نتیجه خواهد ماند و درنهایت با صرف هزینه بسیار مجبور به پرداخت غرامت تعیین شده خواهیم شد.
هیچ دولتی حق ندارد دولت دیگر را در محاکم خود محاکمه کند
در بخش دیگری از این نشست، دکتر حسین محمدنبی، وکیل دادگستری و دیپلمات سابق در ادامه این نشست با بیان این‌که بحث مصونیت دولت‌ها همواره مطرح بوده و خیلی از کشورها براساس این مصونیت فعالیت می‌کنند، گفت: هیچ دولتی حق محاکمه دولت دیگر در محاکم داخلی خود را ندارد. ما هم از این اصل حمایت می‌کنیم. منتها ما قانونی در مقابله با این عملکرد غیرقانونی آمریکا ایجاد کردیم که   افرادی که علیه دولت‌های خارجی شکایتی دارند به دادگاه‌های عمومی ما مراجعه کنند.
وی با بیان این‌که آمریکا، کشورهای اروپایی و روس‌ها خود در گروه common law هستند و آن را قبول دارند، اضافه کرد: دولت آمریکا با مصوبه ١٩٩۶ خود این اختیار را به کنگره داده که بتواند مسئولان و دولت‌های حامی تروریسم را در داخل کشور خود محاکمه کند. همچنین در‌ سال ١٩٨۴ عراق و ایران را در زمره‌ کشورهای حامی تروریسم منظور کرد. توقیف اخیر دارایی‌های ایران نخستین بار نیست قبلاً هم دارایی‌های ما به ناحق در روم و واتیکان توقیف شده بود.
محمدنبی با بیان این‌که بانک مرکزی ما در این‌باره اشتباه کرد، گفت: بانک مرکزی ما دارایی ما را به دو بانک خارجی انتقال داد که این موضوع مربوط به دوران ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد بود. وی تأکید کرد: در دوره آقای احمدی‌نژاد توسط بانک‌های اروپایی که این سرمایه‌گذاری را برای ایران در آمریکا انجام داده بودند به ایران هشدار داده می‌شود که آمریکا قرار است اموال ایران را توقیف کند ولی گویا عزیزان در بانک مرکزی در خواب بودند! این کار انجام نشد و این امر که به دولت کنونی رسید تا آقایان به خود آمدند رأی توقیف صادر شده بود. متاسفانه معلوم نیست به چه دلیل هشدار توقیف اموال و درخواست خروج اموال از آمریکا توسط دولت احمدی‌نژاد جدی گرفته نشده است. دکتر محمدنبی با انتقاد از دولت قبل گفت: این موضوع باید بررسی و دلیل این سهل‌انگاری یا تخلف روشن شود.
وی در ادامه روش‌های حقوقی و استدلال‌های بانک مرکزی را نیز نقد کرد و گفت: یک‌بار گفتند ما طبق مصوبه شورایعالی امنیت ملی این دادگاه‌ها را به رسمیت نمی‌شناسیم و در جلسات دادگاه شرکت نکردند. بار دوم گفتند بانک مرکزی دولتی نیست و آمریکا نباید اموال آن را مصادره کند.
عهدنامه مودت میان ایران و آمریکا نقض نشده است
این حقوقدان به راهکار بازگرداندن دارایی‌های بانک مرکزی به عهدنامه مودت اشاره کرد و توضیح داد: این عهدنامه پیش از انقلاب میان ایران و آمریکا بسته شده است و راهکار برون‌رفت از آن مشکل است. عهدنامه مودت میان ایران و آمریکا در‌ سال ١٣٣۴ یعنی ١۵ آگوست ١٩۵۵ تصویب و در ‌سال ١٩۵٧ اجرایی شده و همچنان هم قابل استناد است.
این حقوقدان در ادامه توضیح داد: طبق عهدنامه مودت ایران و آمریکا متعهد شده‌اند در صورت بروز اختلاف اول از راه سازش و اگر نشد از طریق دیوان بین‌المللی دادگستری اقدام به حل مشکل کنند؛ بنابراین بر خلاف این‌که مخالفان طرح شکایت ایران به دیوان بین‌المللی را به دلیل عدم حضور آمریکا و پذیرش آن بی‌تأثیر می‌دانند، باید تأکید کنم طبق این عهدنامه که هنوز نقض نشده است دولت آمریکا مجبور به حضور و پذیرش نظر دیوان بین‌المللی خواهد بود.
این دیپلمات سابق کشورمان ادامه داد: هم‌اکنون دفتر خدمات حقوقی ریاست‌جمهوری پیگیری این موضوع را برعهده گرفته و دادخواستی به دیوان دادگستری بین‌المللی ارایه داده است و استناد این دادخواست بر عهدنامه مودت بین ایران و آمریکاست.وی در پایان سخنان خود اضافه کرد: ارتباط برجام با این موضوع صفر است ولی از جهت دیگر این امر موضوعی سیاسی و آمریکا هم شیطان بزرگ است، بنابراین از هر فرصتی برای ضربه زدن به ما استفاده خواهد کرد. روح برجام به منظور برداشتن تحریم‌های هسته‌ای بود که خوشبختانه این اتفاق افتاد و این پرونده و بلوکه شدن دارایی‌های ایران از سال‌ها قبل کلید خورده بود و در این زمان خاص به مرحله اجرا رسید. نباید فراموش کنیم آمریکایی‌ها برای هر اقدام خود از‌ سال قبل برنامه‌ریزی کرده‌اند و منافع ملی ما برای آنها ارزشی ندارد. ما موظفیم از منافع ملی خود حفاظت کنیم و باید دارایی‌های خود را حتی با شنیدن هشدار‌ها در آمریکا حفظ می‌کردیم. رفتار اشتباه مسئولان وقت، ما را در وضع فعلی قرار داده است.

وبلاگ اختصاصی اتحاد و ......
ما را در سایت وبلاگ اختصاصی اتحاد و ... دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 9vokalaie-oj2 بازدید : 197 تاريخ : دوشنبه 4 بهمن 1395 ساعت: 4:27